undefined
undefined

Tri velike promene u novom kalendaru Formule 1

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 14:52

Osmišljavanje kalendara predstavlja pravi izazov, jer pored trka koje moraju da se održe u određeno doba godine zbog vremenskih prilika, treba osmisliti i najbolji i najefikasniji način za transport

Sezona 2024. sadržaće rekordne 24 trke (ukoliko ne dođe do otkazivanja što je bio slučaj ove godine) što je trenutno dozvoljeni maksimum pod komercijalnim ugovorom FIA i Formule 1. Već tradicionalno, Bahrein će otvoriti sezonu početkom marta, a ona će se završiti u Abu Dabiju početkom decembra.

Najveća promena je ta da će trkački vikendi u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji početi dan ranije, u četvrtak umesto u petak, što znači da će se trke pomeriti sa nedelje na subotu. Razlog ove promene je što Formula 1 želi da se obe trke završe pre početka islamskog Ramazana u nedelju 10. marta. Saudijska Arabija bi zbog toga svakako morala da bude u subotu 9. marta, a kako bi se na vreme prebacila sva neophodna oprema iz Bahreina, i ta trka će biti u subotu 2. marta.

Izabrane vesti

Osmišljavanje kalendara Formule 1 je pravi izazov, jer pored trka koje moraju da se održe u određeno doba godine zbog vremenskih prilika, treba osmisliti i najbolji i najefikasniji način za transport. Idealno bi bilo da se trkački vikendi spoje na osnovu geografske blizine ili vazdušne veze, kako članovi timova ne bi morali dodatno da putuju između dve trke.

Japan je iz tog razloga premešten iz svog termina u oktobru za četvrtu rundu 7. aprila, dve nedelje nakon Australije 24. marta. Ovakva promena termina znači da će se izbeći i sezona tajfuna koja skoro svake godine donese obilne padavine na stazu u Suzuki. Dve nedelje posle Japana, tačnije 21. aprila, trka u Kini koja je poslednji put bila održana 2019. godine, ponovo je našla svoje mesto na kalendaru.

Uslediće nova dvonedeljna pauza, a zatim će 5. maja karavan Formule 1 prvi put u sezoni otići u Sjedinjene Američke Države za Veliku Nagradu Majamija. Imola će biti 19. maja, a nedelju dana kasnije trka u Monaku (26. maj). Za razliku od ove sezone, Imola i Monako neće biti praćene trkom u Barseloni, već će Velika nagrada Španije 23. juna biti praćena trkama u Austriji 30. juna i Velikoj Britaniji 7. jula. Sledi trka u Mađarskoj 21. jula, a zatim i Velika nagrada Belgije 28. jula, posle koje ostaje tradicionalna letnja pauza od tri nedelje sve do Velike nagrade Holandije 25. avgusta. Holandija će, kao i ove sezone, biti održana nedelju dana pre trke u Monci 1. septembra.

Kako bi Japan prešao na početak sezone, Azerbejdžan mu je ustupio mesto te će se trka u Bakuu održati 15. septembra. Zatim sledi Velika nagrada Singapura 22. septembra, posle koje je uvedena nova tronedeljna pauza do Velike nagrade Amerika u Ostinu 20. oktobra.

Trku u Ostinu prate Velika nagrada Meksika 27. oktobra, kao i Velika nagrada Brazila 3. novembra.

Pored Bahreina i Džede, trka u Las Vegasu koja će ove godine biti održana u subotu (po našem vremenu je to u nedelju prepodne) i naredne godine biće u istom terminu kako bi u SAD to bila noćna trka. Las Vegas će 2024. postati deo takozvanog ‘’triple-header’’ odnosno biće prva od tri trke koje će se održati vikend za vikendom, počevši od 23. novembra. Katar će se iz termina u oktobru premestiti za pretposlednju trku 1. decembra, a Abu Dabi je rezervisan za finale sezone 8. decembra.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali je za kalendar za 2024. rekao: ‘’Naš put ka održivijem kalendaru će se nastaviti u narednim godinama dok budemo unapređivali našu borbu kako bismo do 2030. bili Net Zero.’’

Kalendar za sezonu 2024:

29. februar-2. mart Sakir, Bahrein

7-9. mart Džeda, Saudijska Arabija

22-24. mart Melburn, Australija

5-7. april Suzuka, Japan

19-21. april Šangaj, Kina

3-5. maj Majami

17-19. maj Imola, Italija

24-26. maj Monte Karlo, Monako

7-9. jun Montreal, Kanada

21-23. jun Barselona, Španija

28-30. jun Spilberg, Austrija

5-7. jul Silverston, Velika Britanija

19-21. jul Budimpešta, Mađarska

26-28. jul Spa, Belgija

23-25. avgust Zandvort, Holandija

30. avgust-1. septembar Monca, Italija

13-15. septembar Baku, Azerbejdžan

20-22. septembar Marina Bej, Singapur

18-20. oktobar Ostin, SAD

25-27. oktobar Meksiko Siti, Meksiko

1-3. novembar Interlagos, Brazil

21-23. novembar Las Vegas, SAD

29. novembar-1. decembar Losail, Katar

6-8. decembar Abu Dabi, UAE

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara